flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Поради коли вас викликають на допит!

13 листопада 2014, 15:46


ПОРАДИ
«КОЛИ ВАС ВИКЛИКАЮТЬ НА ДОПИТ»
Коли проводять слідство у кримінальній справі, де ви є фігурантом (свідком, підозрюваним), вас обов»язково викликатимуть на допит. Запам»ятайте кілька порад:
1. Порадьтеся із адвокатом! А краще візьміть його із собою на допит, особливо якщо є навіть теоретична можливість що вас затримають.
2. З»являйтеся до відповідного органу лише за письмовим викликом (повісткою). Кримінально-процесуальний кодекс України зобов»язує посадових осіб правоохоронних органів та прокуратури викликати вас повісткою, яку вручають особисто і під розписку. Особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов»язана прибути за викликом.
3. У разі неприбуття без поважних причин вас може біти оштрафовано, а також доправлено приводом (примусово). Поважні причини перелічені у ст. 138 КПК України.
Пам»ятайте, що ви маєте право відмовитися давати свідчення проти себе, членів вашої родини чи близьких родичів. Таке право гарантовано ст. 63 Конституції України. Також ви маєте право не відповідати на запитання з приводу тих обставин, щодо надання яких є пряма заборона у законі (таємниця сповіді, лікарська таємниця, професійна таємниця захисника, таємниця нарадчої кімнати). Безпідставна відмова від надання показань або надання свідком неправдивих показань тягне за собою кримінальну відповідальність у випадку, якщо вас допитують як свідка.
4. Не давайте поспішних свідчень. Якщо ви не впевнені у правильності ваших свідчень або боїтесь, що вони можуть вам зашкодити, повідомте особу, яка проводить допит, що ви не можете одразу відповісти на запитання, не бажаєте вводити слідство в оману та потребуєте часу на обміркування. Вимагайте консультації із адвокатом. Зрештою, відповідь «Не пам»ятаю» хоча й здаватиметься смішною у деяких випадках, утім, не матиме для вас жодних негативних наслідків.
5. Допит не можна продовжувати без перерви понад дві години, а загалом понад 8 гдин на день. Допитувана особа має право використовувати під час допиту власні документи і нотатки, якщо її показання пов»язані із обчисленням та іншими відомостями, які важко утримувати в пам»яті.
6. Записуйте свої показання особисто, якщо вважаєте, що особа яка веде допит, неправильно фіксує сказане вами. Таке право надано вам ст. 224 КПК України.
7. Перш ніж підписувати протокол допиту, уважно його прочитайте та перевірте, чи правильно зафіксовано ваші свідчення і чи заповнені всі графи протоколу. Зверніть особливу увагу на те, щоб було поставлено номер та дату протоколу, вказано посаду та прізвище особи, яка проводила допит. Закресліть усі вільні місця, що залишилися у графах, не залишайте пустого місця між вашим підписом і текстом, написаним слідчим. Таким чином ви будете впевнені, що у протоколі не з»явиться те, чого не було на момент підписання вами. Вимагайте внесення змін до протоколу, якщо ви знайдете помилку у фіксуванні ваших свідчень.
В цьому випадку буде доречно згадати прислів'я: «Заздалегідь попереджений - значить озброєний». Знайте свої права, щоб вміти вчасно та доречно ними користуватися в різних життєвих ситуаціях та умійте себе захистити!
Ніхто не потурбується про вашу долю краще ніж це зробите ви самі!

Консультант Л.В. Іванова