flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СИМВОЛИ СУДОЧИНСТВА

01 лютого 2013, 11:07

    Книга є символом знання та закону. Вона нагадує про пріоритети писаного права, яке було прийняте в романській системі права і, на якому базується латинський нотаріат. Цікаво, що латинське слово ’codex’ – «зведення законів», «книга» – спершу означало «стовбур дерева». У стародавні часи особливі, священні дерева символізували світобудову і вважалися носіями вищого знання, зокрема, таким є біблійське «дерево пізнання добра і зла»....

 

ТРАДИЦІЙНІ СИМВОЛИ

 

Феміда

 

    Феміда – загальновизнаний символ правосуддя. Її зображають на емблемах, вона прикрашає будівлі судових установ. Коли говорять «українська Феміда», то мають на увазі українське правосуддя.

     Феміда – давньогрецька богиня права і законопорядку в пантіоні божеств. Феміда – титаніда, донька Урана та Геї, була першою дружиною Зевса, і від їхнього шлюбу народилися «гори» та «мойри». Однією з доньок Феміди була гора Дике – богиня справедливості. Зевс вершив правосуддя лише в присутності Дике та Феміди. Феміда ніколи не суперечить Зевсу, дає добрі поради, оголошує його рішення. Вона завжди стоїть по праву руку від володаря Олімпу.

     Головними атрибутами Феміди є меч та терези, які сьогодні використовуються судовими та правоохоронними органами в своїй емблематиці.

 Необхідно зазначити, що вже давно відбулося змішання образів давньогрецької Феміди та римської Юстиції, і справедливіше буде назвати одягнуту в мантію жінку з терезами, мечем та пов’язкою саме Юстицією, оскільки у Феміди ще не було пов’язки, і римська богиня ближче до сучасного образу. Однак, враховуючи традиційність уявлення і той факт, що Юстиція – це вдосконалена римська копія Феміди, то такі міркування можна не брати до уваги.

     Феміда – статна, достойна жінка, обтягнута в мантію. У лівій руці вона тримає терези, в правій – загострений з обох боків меч. Її очі закриті пов’язкою.

 

     Терези – давній символ міри та справедливості. На терезах правосуддя вимірюють добро та зло, провину та невинність. Суворість та справедливість правосуддя передбачає і точне зважування дій. У давніх міфології володарі загробного світу зважували добрі та злі вчинки людей і посмертна їх доля залежала від того, яка чаша переважить. Терези знаходяться в лівій руці Феміди, тому ліва сторона вважається сприймаючою.

 

     Меч – символ духовної сили. У руках Феміди це символ покарання. Меч тримається вістрям догори, що вказує на «волю небес», найвищу справедливість, а також на постійну готовність використати його. Меч богині загострений з обох сторін, оскільки закон не лише карає але й попереджує. Меч знаходиться в правій руці богині, тому права сторона вважається стороною дії, і є символом сили.

 

    Мантія – святкове, ритуальне вбрання, призначене для проведення конкретної церемонії, дійства, у даному випадку правосуддя. Вбрання повинне відповідати характеру дійства, тому для судді дуже важливо одягати мантію, залишаючи цивільне вбрання для мирських справ.

     Пов’язка на очах богині символізує безпристрасність. Суддя не зважає на матеріальні та соціальні відмінності сторін, а бере до уваги лише факти та правду, вислуховуючи обидві сторони. Правосуддя не бачить різниці між людьми, воно сліпо визнає лише правду.

 

Книга

     Книга є символом знання та закону. Вона нагадує про пріоритети писаного права, яке було прийняте в романській системі права і, на якому базується латинський нотаріат. Цікаво, що латинське слово ’codex’ – «зведення законів», «книга» – спершу означало «стовбур дерева». У стародавні часи особливі, священні дерева символізували світобудову і вважалися носіями вищого знання, зокрема, таким є біблійське «дерево пізнання добра і зла». Сторінки книги порівнювали з листочками вселенського дерева, а закони вважались написаними на священних скрижалях. Тому існує смисловий зв’язок: дерево – знання – книга – закон.

 

 

Cувій

    Сувій символізує знання, вчення, священну скрижаль закону, непорушне письмове зобов’язання.

 

 

Печатка

    Символізує авторитет, владу, легітимність, закріплення, засвідчення, завершений акт, санкціонування, захист, заступництво і  таємницю, яка охороняється.

 

Терези

    Терези - один з метафоричних атрибутів судочинства. Терези символізують правосудний характер суду.

       Терези – стародавній символ міри та справедливості. На терезах правосуддя зважують добро та зло, провину та невинність, вчинки та дії. У давній міфології володар загробного світу зважував добрі та злі вчинки людей, і їхня посмертна доля залежала від того, яка чаша переважить. Сам закон це і є встановлення міри.

       Суттєве значення для судочинства має рівність закону, рівність сторін. Суддя врівноважує сторони не стільки у вигодах, скільки у правах та обов’язках, зрівнює із законом.

        Варто зауважити, що терези Феміди схожі на ті, які використовували фармацевти в минулому: це дві шальки підвішані на центрованому «коромислі». Такі терези досить чутливі і вимагають дуже ретельного зважування (врівноваження).

 

 

 

Круглий стіл

      Оскільки у круглого столу немає кутів і всі його сторони рівновіддалені від центра, він символізує злагоду і рівність між сторонами. Недарма говорять що, для того щоб досягти домовленості і згоди, слід «згладжувати кути».