flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про роботу Красноокнянського районного суду Одеської області в умовах воєнного стану

03 березня 2022, 15:23

Відповідно до статті 1 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"    (далі – Закон)  воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

У період воєнного стану, відповідно до статті 10 Закону не можуть бути припинені повноваження судів.

Щодо здійснення правосуддя в умовах воєнного стану то статтею 26 Закону визначено, що правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому порядку змінено місцезнаходження судів.

Разом з тим відповідно до статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Інформуємо, що Красноокнянський районний суд Одеської області наразі продовжує працювати в штатному режимі й виконувати свої функції з відправлення правосуддя. Рекомендуємо учасникам справ реалізовувати свої права та обов’язки за допомогою засобів електронного зв`язку (підсистеми «Електронний суд», офіційної електронної пошти суду - inbox@kо.od.court.gov.ua). Про дату та час судових засідань дізнавайтесь в оперативному порядку за телефонами суду - +38(063)32 33 031.

 Не переймайтесь щодо пропуску строків звернення до суду чи подачі відповідних скарг, - такі строки обов’язково підлягають поновленню при скасуванні воєнного стану та поновлення діяльності Державних органів влади у звичайному режимі.

Бережіть себе та Україну. Слава Україні! Слава Збройним Силам України, Слава Захисникам!!!

 

За повідомленням пресслужби суду