flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Врегульовано питання нарахування відпустки суддям

29 жовтня 2012, 10:22

Врегульовано питання нарахування відпустки суддям

 

26 жовтня 2012 року Радою суддів України розглянуто питання порядку розрахунку тривалості щорічної оплачуваної відпустки судді.

 

Зокрема, Закон України «Про судоустрій і статус суддів» (далі - Закон), серед іншого визначає правові засади організації судової влади та здійснення правосуддя в Україні, статус професійного судді, регулює інші питання судоустрою і статусу суддів.

 

Правові норми щодо забезпечення судді встановлюються розділом дев’ятим, статтею 130 цього Закону, де врегульовані положення про відпустку, котрими передбачено два види щорічних відпусток: щорічна оплачувана відпустка тривалістю 30 робочих днів та додаткова оплачувана відпустка тривалістю 15 календарних днів.

 

Відповідно до частини четвертої статті 47 Закону незалежність судді забезпечується належним матеріальним та соціальним забезпеченням (пункт восьмий). Частиною шостою цієї ж статті встановлено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу визначених Конституцією України гарантій незалежності судді.

 

Частиною першою статті 52 Кодексу законів про працю України передбачено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями.

 

З огляду на наведене, є помилковим застосування при визначенні тривалості щорічної відпустки суддям положень статті 5  Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР, відповідно до норм якої обчислення відпусток здійснюється в календарних днях. Стаття 1 цього Закону встановила, що державні гарантії та відносини, пов’язані з відпусткою, регулюються серед іншого Конституцією України, іншими законами та нормативно-правовими актами України.

 

Також, на думку Ради суддів України, при переведенні робочих днів відпустки суддів у календарні слід враховувати положення частини третьої статті 22 Конституції України, згідно з якою, при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів, не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод.

 

Роз’яснення Міністерства соціальної політики України, викладені в листі від 20 грудня 2011 року № 12763/0/14-11/13, стосовно перерахунку тривалості відпустки з робочих в календарні дні, з урахуванням шестиденного робочого тижня, не є нормативно-правовим актом в розумінні статті 117 Конституції України і не підлягають застосуванню при наданні та обчисленні кількості днів відпустки суддям.

 

За підсумками розгляду Радою суддів України прийнято рішення погодитись з позицією Верховного Суду України та органів суддівського самоврядування щодо застосування практики надання суддям, відповідно до статті 130 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», щорічної оплачуваної чергової відпустки з 1 січня 2012 року в календарних днях з урахуванням п’ятиденного робочого тижня.