flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Застосування інформаційних технологій

13 листопада 2014, 16:40

Застосування інформаційних технологій
в Красноокнянському районному суді Одеської області

Інформаційні комп'ютерні технології відіграють важливу роль у розвитку та вдосконаленні судочинства в сучасному світі. Впровадження інформаційних технологій в судах дозволяє забезпечити прозорість і гласність правосуддя автоматизувати та зробити більш ефективною роботу судів.
Участь особи в судовому засіданні, як правило, є очною, тобто особа присутня в залі судового засідання. Проте, відповідно до ст.336 Кримінального процесуального кодексу України, ст.158-1 Цивільного процесуального кодексу України, ст.122-1 Кодексу адміністративного судочинства участь особи в суді можлива також в режимі відеоконференції.
З метою забезпечення прав учасників судового процессу (кримінального провадження), а також скорочення строків розгляду, в судах України , в тому числі в Красноокнянському районному суді Одеської області запроваджено проведення судових засідань в режимі відеоконференції.
Учасники судового процесу (кримінального провадження) мають можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані процесуальні права та виконувати процесуальні обов'язки, оскільки використовувані у судовому засіданні технічні засоби та інноваційні технології забезпечують належну якість зображення та звуку.
Це питання вирішується ухвалою суду за власною ініціативою або за клопотанням сторони, іншого учасника процесу.
Зважаючи на те, що такий спосіб участі має винятковий характер, повинні існувати причини, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь.
У разі бажання взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, учасники судового процессу (кримінального провадження) можуть подати клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Судового збору за подання такого клопотання не передбачено.
Статтею 158-1 Цивільного процесуального кодексу України встановлено необхідність завчасного подання клопотання, але не пізніше ніж за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов’язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення.
Отримане клопотання буде розглянуто судом не пізніш як за п’ять днів до дня проведення вказаного судового засідання. У разі задоволення клопотання суд винесе ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції.
Роз»яснюємо, що ст.336 КПК України встановлений чіткий порядок та зазначені основні умови проведення судових засідань в режимі відеоконференції.
Судове провадження у режимі відеоконференції, так зване дистанційне судове провадження, може здійснюватись у разі:
1. неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров’я або з інших поважних причин;
2. необхідності забезпечення безпеки осіб;
3. проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;
4. необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження;
5. наявності інших підстав, визначених судом достатніми.
Головною умовою проведення дистанційного судового провадження є згода обвинуваченої особи.
Зразок клопотання про здійснення судового провадження в режимі відеоконференції згідно КПК та зразок клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції згідно ЦПК/КАС розміщенні на офіційному веб-сайті суду в розділі
«Зразки заяв».
Також, хочеться зауважити, що 2013 року в Красноокнянському районному суді Одеської області запроваджений порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді.
Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:
1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою:mail.gov.ua.
2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи в електронному вигляді по відповідній справі будуть надходити на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу mail.gov.ua, зазначену в Заявці.
Згідно наказу Державної судової адміністрації України №119 від 20 вересня 2013 року «Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження) у Красноокнянському районному суді Одеської області, з 01 жовтня 2013 року, запроваджено порядок щодо надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень.
Для отримання тексту судової повістки в електронній формі за допомогою SMS-повідомлення учаснику судового процесу потрібно подати до суду заявку про отримання судової повістки в електронній формі за допомогою SMS – повідомлення у відповідній справі. Така заявка оформляється безпосередньо в суді або щляхом роздруковування та заповнення Учасником форми, яка розміщена на офіційному веб-сайті суду.
Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу, який подав відповідну заявку до суду, на його номер мобільного телефону, вказаний в такій заявці.
З метою забезпечення відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, прогнозованості судових рішень та сприяння однаковому застосуванню законодавства, Законом України «Про доступ до судових рішень» від 22 грудня 2005 року передбачено, що кожен має право на доступ до судових рішень. Це право забезпечується офіційним оприлюдненням судових рішень на веб-порталі судової влади України за адресою в Інтернеті: www.reyestr.court.gov.ua.
Для реалізації права доступу до судових рішень, внесених до Єдиного державного реєстру судових рішень, надано можливість пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин.
Особам, які беруть (брали) участь у справі, забезпечується доступ до судових рішень у їхній справі в порядку, встановленому процесуальним законом.




Заступник керівника апарату
Красноокнянського районного суду
Одеської області О.Чаповська